Παρθένο Ελαιόλαδο από την Ένωση Σελίνου

Το ελαιόλαδό μας παράγεται απο την καλλιέργεια των ποικιλιών «Τσουνάτη» και «Κορωνέικη».

Η ποικιλία Τσουνάτη ωριμάζει αργά και η συγκομιδή της γίνεται από το τέλος Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Θεωρείται ποικιλία μικρόκαρπη έως μεσόκαρπη αλλά με μέτρια παραγωγή. Απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες  και είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο. Παράγει κάθε δυο χρόνια καρπό, ανθίζει μετά τα μέσα Μαΐου, έχει όψιμη ωρίμανση Δεκέμβρης-Ιανουάριος και είναι η μόνη ποικιλία που καλλιεργείται και σε ψηλό υψόμετρο, μέχρι 1.000 μ. Τα δέντρα της φτάνουν τα 10 μέτρα ύψος και έχουν μυτερά φύλλα. Ο καρπός είναι κωνικός, λίγο καμπουρωτός, χρώματος μαύρου ή μαύρου-μωβ όταν είναι ώριμος με περιεκτικότητα σε λάδι 20-30%. Πολλοί την θεωρούν ποικιλία μικτής χρήσης, δίνει όμως λάδι εκλεκτής ποιότητας λεπτόρρευστο και κεχριμπαρένιο χρώμα.

Η ποικιλία Τσουνάτη είναι η αρχαιότερη ντόπια ελιά που καλλιεργείται στην Κρήτη, με ιστορία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια, καθώς η καλλιέργειά της καταγράφεται από τη μινωική εποχή μέχρι σήμερα. Άλλωστε ποικιλίας τσουνάτη είναι και η μνημειακή ελιά, στο χωριό Άνω Βούβες Κισσάμου, που έχει ανακηρυχθεί διατηρητέο μνημείο της φύσης, ως ένα από τα αρχαιότερα ελαιόδεντρα στον κόσμο.

Η ποικλία Κορωνέϊκη θεωρείται η βασίλισσα των ελληνικών ποικιλιών ελιάς. Πρόκειται για τη πιο διαδεδομένη ποικιλία ελιάς που χαρακτηρίζεται από δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: έχει μεγάλη ανθεκτικότητά στην ξηρασία και έχει υψηλή και σταθερή καρποφορία. Είναι ποικιλία μικρόκαρπη, χωρίς ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές απαιτήσεις. Ανθίζει κατά το δεύτερο μισό του Απρίλη και ωριμάζει κατά την περίοδο Οκτώβρη – Δεκέμβρη.