Έδαφος: Η επιβίωση μας εξαρτάται από αυτό Previous item Ένα ακόμη πρόγραμμα... Next item Τιμούμε την Παγκόσμια...

Σήμερα 5 Δεκεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους, η οποία καθιερώθηκε το 2013 από τον Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) των Ηνωμένων Εθνών. Και γιορτάζεται με την υπενθύμιση ότι από αυτό είναι η βάση για την παραγωγή της τροφής μας.

Είναι γνωστό ότι δεν μπορούμε να ζήσουμε χωρίς υγιή γη και υγιές έδαφος. Το έδαφος παίζει έναν σημαντικό ρόλο στον κύκλο της φύσης, στον κύκλο του νερού και στον κύκλο των θρεπτικών συστατικών. Η απώλεια θρεπτικών στοιχείων του εδάφους είναι μια σημαντική διαδικασία υποβάθμισης του εδάφους που απειλεί τη διατροφή και αναγνωρίζεται ως ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα σε παγκόσμιο επίπεδο για την επισιτιστική ασφάλεια και τη βιωσιμότητα σε όλο τον κόσμο.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους 2022 (#WorldSoilDay) και η εκστρατεία της “Soils: Where food begins” στοχεύει στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τη σημασία της διατήρησης υγιών οικοσυστημάτων και της ανθρώπινης ευημερίας, αντιμετωπίζοντας τις αυξανόμενες προκλήσεις στη διαχείριση του εδάφους, αυξάνοντας την ευαισθητοποίηση του εδάφους και ενθαρρύνοντας τις κοινωνίες να βελτίωση της υγείας του εδάφους.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου τα τελευταία χρόνια είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα. Φροντίζει και εφαρμόζει πρακτικές αειφορικές προς το περιβάλλον, ενώ παράλληλα  προσφέρει στοχευμένη ενημέρωση στους παραγωγούς του σε ζητήματα  που άπτονται της ορθής διαχείρισης των εδαφικών πόρων.

Όλοι οφείλουμε να φροντίζουμε το έδαφος για να έχουμε κάθε χρόνο ελιές υγιείς και πλούσιες  που θα μας προσφέρουν διαχρονικά εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο .