Δύο ακόμη βραβεύσεις για το Τσουνατόλαδο της Ένωσης Σελίνου Previous item Οι Συνεταιρισμοί χτίζουν... Next item Εξαιρετικό παρθένο...

Δύο ακόμη σημαντικές βραβεύσεις έρχονται να επιβεβαιώσουν για μια ακόμη φορά την προσήλωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου στην ποιότητα του ελαιολάδου που παράγει.

Η πρώτη βράβευση αφορά στο Τσουνατόλαδο τη Ένωσης στο διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου (London IOOC2022) με χρυσό μετάλλιο. Πρόκειται για έναν υψηλού κύρους διαγωνισμό όπου η γευσιγνωστική δοκιμή των ελαιολάδων γίνεται με την αυστηρή μέθοδο της τυφλής γευσιγνωσίας από ειδικούς γευσιγνώστες ελαιολάδου. Ο βαθμός δυσκολίας συμπληρώνεται από τον εξαιρετικά υψηλό αριθμό συμμετοχών, που για το 2022 έφτασε τα 963 ελαιόλαδα προερχόμενα από 30 ελαιοπαραγωγικές χώρες με πολύ υψηλό επίπεδο ποιότητας.  

Η δεύτερη διάκριση αφορά στο διεθνή διαγωνισμό Berlin Global Olive Oil Awards 2022 όπου το Τσουνατόλαδο απέσπασε ασημένιο βραβείο (Silver Award) Ποιότητας για δεύτερη συνεχομένη χρονιά. Ο διεθνής διαγωνισμός του Βερολίνου συγκαταλέγεται στους πιο έγκριτους και αυστηρών κριτηρίων διαγωνισμούς στην παγκόσμια κατάταξη ελαιόλαδων.  Στον διαγωνισμό συμμετείχαν πάνω από 870 ελαιόλαδα από 30 ελαιοπαραγωγικές χώρες του κόσμου.

Σταθερός στόχος του ΑΣ Ελαιοπαραγωγών Δήμου Καντάνου Σελίνου είναι το παραδοσιακό τσουνατόλαδο να αναβαθμίζεται συνεχώς με σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας, εξαγωγής και αποθήκευσης προκειμένου να ανταποκρίνεται στις μεγάλες προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

Η ποικιλία Τσουνάτη είναι η αρχαιότερη ντόπια ελιά που καλλιεργείται στην Κρήτη, με ιστορία που ξεπερνά τα 3.000 χρόνια, Ωριμάζει αργά και η συγκομιδή της γίνεται από το τέλος Δεκεμβρίου έως τις αρχές Ιανουαρίου. Θεωρείται ποικιλία μικρόκαρπη έως μεσόκαρπη αλλά με μέτρια παραγωγή. Απαιτεί καλό έδαφος και καλλιεργητικές φροντίδες  και είναι αρκετά ανθεκτική στο κρύο.