Ελαιόλαδο και Nutri-Score σημειώσατε 2! Previous item Δελτίο γεωργικής... Next item Διαγωνισμός πώλησης ελαιολάδου

Το Nutri-Score είναι μια ετικέτα η οποία τοποθετείται στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας τροφίμων και ποτών και αποτυπώνει χρωματικά τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Με τον αλγόριθμο του Nutri-Score όμως το ελαιόλαδο κατατάσσεται στη μεσαία κλίμακα (C – χρώμα κίτρινο), ενώ άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα και αναψυκτικά εμφανίζονται ως πιο υγιεινά και σε υψηλότερη κατηγορία (Β ή ακόμα και Α). Έτσι το αγοραστικό κοινό ωθείται έμμεσα στο να περιορίσει την κατανάλωση του ελαιολάδου. Το Nutri-Score λοιπόν «αδικεί» το ελαιόλαδο.

Αυτό συμβαίνει επειδή κατά την αξιολόγηση του συνολικού διατροφικού προφίλ του τροφίμου δεν λαμβάνεται υπόψη η περιεκτικότητα σε ωφέλιμα συστατικά όπως είναι οι βιταμίνες, τα ιχνοστοιχεία, τα αντιοξειδωτικά, τα ωμέγα-3 και ωμέγα-6 λιπαρά οξέα καθώς και πληθώρα άλλων βιοενεργών συστατικών.

Ας δούμε όμως τι είναι το Nutri-Score!

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο εφαρμογής της στρατηγικής «Farm to Fork» έχει ζητήσει από όλα τα κράτη μέλη να υιοθετήσουν, μέχρι το τέλος του 2022, μία εναρμονισμένη και υποχρεωτική διατροφική σήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας των τροφίμων. Στόχος είναι να μπορεί εύκολα ο καταναλωτής να επιλέγει το υγιεινότερο προϊόν. Η Γαλλία έχει προτείνει το σύστημα Nutri-Score το οποίο έχει υιοθετηθεί και από τις υγειονομικές αρχές της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Βελγίου, της Ολλανδίας του Λουξεμβούργου και της Ισπανίας. Πρόκειται για μια κλίμακα 5 χρωμάτων και γραμμάτων (το Α είναι πράσινο για να αντιπροσωπεύει την καλύτερη διατροφική ποιότητα ενώ το Ε είναι κόκκινο για να δείξει ότι είναι χαμηλότερης διατροφικής ποιότητας).

Η βαθμολογία Nutri-Score κάθε προϊόντος υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη από τη μία τα «ένοχα» συστατικά (όπως θερμίδες, κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη, αλάτι) και από την άλλη αυτά με τη θετική επίδραση στον οργανισμό (όπως φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, περιεκτικότητα σε φρούτα-λαχανικά-ξηρούς καρπούς), χωρίς να λαμβάνεται όμως υπόψη το επίπεδο επεξεργασίας του κάθε προϊόντος και η παρουσία συντηρητικών και άλλων πρόσθετων, με αποτέλεσμα ορισμένα επεξεργασμένα και βιομηχανικά προϊόντα να έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλα μη επεξεργασμένα.

Στη βάση των παραπάνω εκτιμάται ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα απαιτηθεί ανάληψη σημαντικών πρωτοβουλιών προκειμένου να διαμορφωθεί ένα σύστημα επισήμανσης τροφίμων που δεν θα διαστρεβλώνει τη πραγματική διατροφική αξία των τροφίμων και θα είναι κοινά αποδεκτό.